‘Els Boxtrolls’: Orfebreria en stop-motion amb missatge social

'Els Boxtrolls'

PER NENS I NENES DE… 6 a 12 anys.

DURADA: 96 minuts.

NOTA DEL PETIT ESPECTADOR*: 8 i mig.

per Sergi Rodríguez

Si Pablo Iglesias hagués de fer un míting a futuribles votants de primària, en tindria prou de posar-los ‘Els Boxtrolls’ per fer-los arribar el seu missatge. La cinta de l’estudi Laika exposa (i denuncia) per mitjà d’una exuberant stop-motion l’eterna diferència entre classes socials. I ho fa amb un plantejament senzill però molt entenedor pels infants: a la superfície de les ciutats, en sumptuoses mansions, hi viuen els membres de la “casta”, que duen barret blanc i enlloc de repartir-se preferents i de fondre’s targetes opaques mengen formatges obscenament cars i no s’estimen els fills. Sota terra, a les clavegueres, hi habiten els boxtrolls, una mena de proletariat feliç tot i les mancances que subsisteix de les deixalles dels de dalt. I entremig una classe mitjana, aquí encarnada per l’exterminador, que aspira a ascendir en l’escalafó social i que és capaç de tot per aconseguir-ho. Aquest gens dissimulat discurs social està bastit amb un plusquamperfet disseny de decorats i de personatges, i amb un guió solvent. Per bé que en alguns moments li aniria bé una mica més de canya, ‘Els Boxtrolls’ és una molt notable cinta d’animació que en ocasions recorda l’univers de Tim Burton.

PUNTS A FAVOR:

-El tractament visual de la pel·lícula és preciós en tots i cadascun dels seus detalls. El disseny de producció i la il·luminació són de 10.

-Té un discurs social molt evident però, alhora, molt necessari.

-El making of que es veu als crèdits finals (i les disquisicions sobre el sentit de la vida que en aquest instant fan dos dels personatges del film).

-Tot i no tenir el ritme endimoniat de les produccions animades nord-americanes, el film flueix gairebé sense entrebancs de principi a final.

-Comprovar que l’estudi Laika sembla no tenir límits quan es tracta d’animació en stop-motion. Són a aquesta tècnica el que Pixar a l’animació digital, per bé que els seus guions no són tan perfectes com els de la companyia de John Lasseter.

PUNTS EN CONTRA:

-El ritme de la pel·lícula s’encalla en alguns moments.

-L’Eggs i la Winnie, els dos protagonistes infantils, són els personatges menys expressius de tots els que apareixen al film. Sembla que els animadors s’hagin guardat els millors dissenys pels secundaris.

-La lloança de la diferència, de la família disfuncional i de la lluita de classes que ens mostren l’hem vist mil cops.

AGRADARÀ ALS NENS:

-Pel boxtrolls, la versió bruta dels minions de la saga “Gru”.

-Pel món on viuen els protagonistes, una mena de PortAventura subterrani i reciclat.

-Per l’escena en què l’Eggs s’atipa de formatge davant la mirada atònita dels grans: en aquell moment, tots els nens són una mica Eggs (canvieu el formatge pel menjar que més agradi als vostres fills).

-Per la capacitat que tenen els boxtrolls d’usar a conveniència les seves caixes.

-Per l’home-orquestra: un robaplans al què veiem massa poc.

AGRADARÀ ALS PARES:

-Per dues escenes: la primera aparició nocturna dels boxtrolls a la ciutat, i la sortida del nen protagonista al món de la superfície des de les clavegueres.

-Pels dos esbirros filosòfics del dolent; els nens potser no acabaran d’entendre les seves reflexions profundes sobre el bé i el mal, però als pares us arrencarà un somriure.

-Si esteu compromesos socialment o sou votants de partits d’esquerres com Podemos o les CUP.

-Perquè hi apareix un èmul animat de… Carmen de Mairena.

EL COMENTARI DEL PETIT ESPECTADOR*: “Es xulisima. Ma gradat molt par que, et fan riure una mica. “

US RECOMANEM: Fer-vos una sessió doble cassolana amb ‘Els mons de Coraline’ i ‘El alucinante mundo de Norman’, també de l’estudi Laika.

*El Petit Espectador es diu Dídac i és un cinèfil de gairebé 8 anys… amb molt de criteri.

Si vols, escriu alguna cosa...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s