‘Frozen’: Princeses Disney 2.0

No us enganyeu; ella és qui porta els pantalons.

No us enganyeu; ella és qui porta els pantalons.

Les princeses Disney ja no són el que eren, i aquesta és la bona notícia: l’Anna de “Frozen” és qui salva al noi, qui li demana el petó, qui té les idees més brillants, qui pren la iniciativa quan la situació ho requereix… De viure en el nostre món, aquesta comedianta de nas rinoplastiat –el clixé estètic perviu, per alegria del gremi de cirurgians plàstics– encaixaria més entre les Mamzelles que no pas a la portada de la revista “Hola”.

Però tot i tenir memorables troballes visuals, un planter de personatges principals i secundaris digne del millor onze inicial i un parell de girs de guió dels de treure’s el barret, la mala notícia és que “Frozen” no acaba de ser el musical que sembla que serà en els primers compassos, i això és un llast cada cop que el cast es posa a cantar. La indefinició en l’aposta fa que les cançons, per bé que fan evolucionar l’argument, encallin el ritme el film. També hi ha certa indecisió en quant al personatge de la reina Elsa; quan sembla que estem assistint a la gènesi d’una clàssica malvada Disney el periple de la regent vira cap a una ensucrada història de redempció. Llàstima: d’haver mantingut la línia que apuntava la monarca, la madrastra de “La Cenicienta” o l’Scar de “El Rey León” tindrien qui els acompanyés a l’Olimp de la dolenteria disneyana. L’apartat de contres el tanca el punt ranci que té el film en la seva glorificació de la reialesa, del tot passada de moda en ple segle XXI –la glorificació i la reialesa–.

No obstant això, “Frozen” és una de les joies més brillants que han sortit de can Disney en molt de temps. Alguna cosa tindrà a veure que John Lasseter –el cor i el cap de Pixar– s’encarregui de la direcció creativa de l’estudi des de fa uns anys. I que sigui una dona, Jennifer Lee, qui n’hagi escrit la història, adaptació d’un conte de Hans Christian Andersen, i l’hagi codirigit: el feminisme 2.0, passat pel sedàs Disney, és això.

6 a 16 anys.

-Per l’Olaf, el ninot de neu, un personatge pel que és impossible no sentir simpatia instantània. I per la química que té aquest amb el ren Sven. Ha nascut una prometedora parella còmica.

-Pels trols, una de les creacions més originals i divertides del film.

-Per l’escena en què la reina Elsa es fabrica un palau a mida.

-Per ser un conte de fades amb final feliç.

-Per les escenes d’acció; poques però contundents.

-Per la princesa Anna, l’heroïna que moltes noies voldrien ser.

-Pels poders de la reina Elsa, una candidata reial a formar part dels X-Men.

-Pel pròleg del film, una seqüència on es veu el treball dels tallagels i que constata que l’animació digital sempre és capaç de superar-se a sí mateixa.

-Per l’escena on se’ns explica, en tres plans, el destí dels reis: un manual de cinema condensat en poc més de 30 segons.

-Pel monstre de neu i glaç, una bèstia aterridora que converteix el Ieti en un osset de peluix. Per cert: quedeu-vos fins al final dels crèdits, hi ha premi.

-Pel tractament visual de la neu: el fred traspassa la pantalla.

-Pels moments còmics, que us faran riure tant com als vostres fills.

-Pel regne d’Arandel: sigueu o no monàrquics… a qui no li agradaria viure en un lloc així?

-L’exuberància visual de la proposta: una autèntica festa pels ulls.

-L’aposta de la guionista per una protagonista femenina que està un pas per endavant dels seus companys masculins.

-La recuperació de l’esperit dels grans films dels estudis Disney dels 90: “Frozen” podrà compartir prestatge, a la vostra videoteca, amb “La Bella y la Bestia”, “El Rey León” o “El geperut de Notre Dame”.

-S’ha estrenat en català.

El Borbons i d’altres dinasties estaran encantades amb aquest rentat de cara monàrquic que els fa els film.

-És un musical? En cas de respondre afirmativament… està d’acord amb què un musical ha de tenir més cançons?

-És un no-musical? En cas de respondre afirmativament… està d’acord amb què un no-musical ha de tenir menys cançons?

-Costa seguir la lletra dels temes cantats. Si més no, en la versió doblada al català.

Arribar amb temps a la sala per veure el curt que acompanya el film, “Get a Horse!”, protagonitzat per Mickey Mouse. IM-PRES-CIN-DI-BLE!! I a poder ser, trieu la versió en 3D; mai les incòmodes ulleres havien tingut tant sentit.

Si vols, escriu alguna cosa...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s